Zijn Druivenpitten Gezond?

Hoewel pitloze druiven de supermarkten domineren, worden er ook nog genoeg variaties verkocht waar wel druivenpitten in zitten. Sterker nog, er zijn allerlei ‘gezonde producten’ die druivenpitten bevatten, zoals druivenpitolie.

Vanuit druivenpitextract kan een plantaardige olie worden gemaakt die gezond is voor de huid, hier zit vaak druivenpitolie in verwerkt.

Oké dus druivenpitten op je huid smeren is gezond, maar laten we eens kijken of het ook mogelijk is om de pitjes in de druif op te eten.

 

Kan je druivenpitten eten?

Hoewel druivenpitten vrij bitter smaken, is het veilig om de pitjes in de druiven te eten. Het is dus onnodig om druivenpitten uit te spugen bij het eten van druiven. Het zou zelfs kunnen dat de druivenpitten een goed zijn voor de gezondheid, omdat de pitjes rijk zijn aan verschillende anti-oxidanten.

Vandaag de dag worden de meeste druiven pitloos verkocht. Bij de fruit- en groenteboer op de markt en in de supermarkt geven de meeste mensen de voorkeur aan pitloze druiven.

Of het nu gaat om de witte of rode variant, alle druivensoorten kunnen pitjes hebben die relatief goed zijn voor de gezondheid.

 

Hoe gezond zijn druivenpitten?

Druivenpitten zijn niet heel lekker, maar wel gezond. De pitten zijn rijk aan verschillende anti-oxidanten die goed zijn voor de gezondheid. De zogenoemde oligomerische proanthocyanidine complexen (OPC’s) in druivenpitten kunnen helpen om de volgende kwalen te bestrijden:

  • Atheromatose: Tegengaan van de chronische opbouw van plak in aderen
  • Bloeddruk: Druivenpitten werken bloeddrukverlagend
  • Cholesterol: Waarden dalen dankzij de OPC’s in de pitjes
  • Diabetes: Verminderde kans op complicaties als oog en zenuwschade, problemen met zicht, zwellingen

Dit is slechts een kleine greep uit de gezonde effecten van druivenpitextract. De OPC’s in de pitjes zijn over het algemeen goed voor de bloedsomloop en de hart- en bloedvaten. Let op dat het niet gaat om een wondermiddel. Je zal niet plotseling immuun zijn voor hartproblemen na het eten van druivenpitjes.

Vaak wordt het extract van de pitten tot een olie gemaakt, welke zoals eerder vermeld ook erg goed is voor de huid. Maar laten we de gezondheidseffecten van druivenpitolie specifiek ook even onder de loep nemen.

 

Is druivenpitolie gezond?

Druivenpitolie kent twee toepassingen. Het is gezond voor consumptie (als dressing over de salade of om in te bakken) en het is gezond voor het smeren op de huid. Druivenpitolie wordt vaak als anti-aging crème gebruikt vanwege de rijkdom aan anti-oxidanten.

Druivenpitolie is een fijne olie voor mensen die op dieet zijn, omdat het tot wel 80% bestaat uit onverzadigde vetzuren. Het is veilig voor consumptie, maar let er op dat het verhitten van vrijwel elk type olie mogelijk schadelijke gevolgen kan hebben. Maar bij kort bakken en braden op relatief lage temperaturen kan dit weinig kwaad.

Druivenpitoliën voor de huid worden vrijwel altijd koud geperst uit wijndruiven. In dit proces worden pitten gescheiden van de wijndruiven zelf. Hierna worden de pitten gedroogd en geplet, waarna de olie ontrokken wordt.

Druivenpitolën voor consumptie worden vrijwel altijd onderworpen aan een proces dat solvent-extraction wordt genoemd. Hierbij worden onder hoge druk en verhitting oplosmiddelen toegevoegd die de olie vrij maken uit de pit.

 

Bijwerkingen van druivenpitten (extract)

Gelukkig hebben druivenpitten vrij weinig bijwerkingen. Ook in een hoge dosering is er weinig kans op een negatief bij-effect van consumptie. Het is vooral het extract van druivenpitten wat gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Toch wordt ook druivenpitextract als  een relatief veilig product beschouwd.

Wat betreft druivenpitextract kunnen we enkele neveneffecten met een laag risico onderscheiden. Te denken valt aan de volgende bijwerkingen:

  • Hoofdpijn
  • Jeukende hoofdhuid
  • Duizeligheid
  • Misselijkheid

Uiteraard is het sterk af te raden om druivenpitten te consumeren wanneer er sprake is van een allergie voor druiven. Mocht je regelmatig medicijnen innemen of een hoge bloeddruk hebben, dan is het aan te raden eerst een huisarts te raadplegen voordat er gestart wordt met druivenpit extracten.