Moet Je Gember Eerst Schillen Voor Gebruik?

Chinezen zullen zeggen dat je de ‘ziel van de gember verwijderd’ wanneer je de gember zou schillen voor gebruik. Gemberschillen eten kan dus zeker geen kwaad, op voorwaarde dat de gemberwortel goed is geprepareerd. Maar de meeste recepten en gerechten zullen instructies geven voor het verwijderen van de schil.

Gember wordt immers gebruik als smaakmaker in veel gerechten.

De schil van gember smaakt erg bitter en vezelachtig. De schil wordt ook steeds dikker na verloop van tijd. Jonge gemberschillen smaken vaak beter, ze hebben een minder sterke smaak.

De meeste supermarkten in Nederland zullen alleen volwassen gemberwortel verkopen met een bittere schil. Jonge (onvolgroeide) gemberwortels zullen soms nog wel bij sommige Aziatische winkels te vinden zijn.

 

Gember schillen voor gebruik

Hoewel het niet per se nodig is om gember te schillen voordat je deze gebruikt, is het wel beter voor de smaak. Veel mensen zullen gemberschil als onprettig ervaren.

Een gember schillen kan gewoon met een simpele dunschiller.

De huid van de wortel verwijderen is een simpel proces, je kunt het vergelijken met het schillen van een aardappel. Dat hebben we allemaal wel eens gedaan.

Natuurlijk zal de vorm van de wortel ietsje uitdagender zijn, waardoor je soms iets meer weg snijd dan nodig. Geen zorgen, er blijft voldoende over van de specerij om je gerecht gezonder te maken. Eet smakelijk!

 

Is de gember schil eetbaar of juist giftig?

Gemberschillen zijn in principe altijd eetbaar, maar kunnen eventueel giftige pesticiden bevatten. Gember groeit immers in de grond, waar schadelijke stoffen zich kunnen ophopen. In vergelijking met andere specerijen bevat gember vaak relatief veel giftige pesticiden. Deze zijn het meeste aanwezig in de schil van de eetbare wortel.

Een alternatief is natuurlijk het kopen van een biologische variant van het knolletje, of proberen deze in de eigen groentetuin te verbouwen.

Zorg er altijd voor dat wanneer je ervoor kiest om de gemberschil te eten, je deze eerst goed schoon maakt. Dit kan gewoon met koud water. Mocht er zichtbaar grond of ander vuil aan de wortel hangen, dan kan je hierbij een schoonmaakborsteltje gebruiken.

 

Moet je gember schillen voor thee?

Gemberthee is een veelvoorkomende manier waarop gember geconsumeerd wordt, voornamelijk vanwege de vele gezondheidsvoordelen van gemberthee.

De schillen hoeven in principe niet te worden verwijderd, omdat de thee getrokken wordt uit de volledige wortel. Wel is het verstandig om de knol extra goed te wassen voor gebruik.

Voor de zekerheid kan je de thee ook nog eens extra filteren, om eventuele ongewilde resten te verwijderen. Ook na het filteren met een theefilter zullen de gezonde eigenschappen behouden blijven.

 

Moet je gember schillen voor soep?

Gembersoep is een andere bekende manier om gemberknollen te consumeren. Het is gebruikelijk om de ingrediënten vooraf te schillen, ook al is het in principe onnodig wanneer de gemberschil goed gewassen is.

Aangezien de smaak van soep vrij snel wordt beïnvloed door de ingrediënten, is het verstandig om het recept aan te houden en de knol inderdaad van zijn dikke jasje te ontdoen.

Het is absoluut geen verplichting, maar voor het eindresultaat van de gembersoep zal het beter zijn om de knollen voor te bereiden op de lekkerste manier!

 

Is gemberschil gezond?

Er is voldoende documentatie te vinden over de gezondheidsvoordelen van gember. De schil in het bijzonder draagt exact dezelfde gezondheidsvoordelen met zich mee, waardoor het in vele opzichten een gezonde keuze kan zijn.

Gemberwortel wordt in veel gerechten gebruikt, omdat het rijk is aan vitamines, mineralen en allerlei voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Wil je meer leren over de voordelen van gember voor de gezondheid? Lees dan dit artikel van het Voedingscentrum.