Kan Je Een Bord In De Oven Zetten?

Een bord is niet per definitie gemaakt om in de oven te zetten, maar soms is het de enige logische optie. Bijvoorbeeld bij het opwarmen van een pizza in de oven. Hierbij kan een speciaal ovenbestendig bord een slimme oplossing zijn.

Snel weten of een bord ovenbestendig is? Het logo onderop het bord geeft vaak duidelijk aan of het geschikt is voor oven of magnetron. Ook de temperatuurslimiet staat hier meestal op aangegeven.

Toch hebben niet alle borden zo’n handig logo. Dit hoeft echter niet te betekenen dat jouw bord ongeschikt is voor ovens of magnetron-combi’s.

 

Welke typen borden kunnen in de oven?

Een bord van aardewerk, porselein, glas of plastic kan vaak gewoon in de oven. Wanneer een bord beschadigingen heeft, is het beter om het bord niet in de oven te plaatsen. Ook beschilderde of versierde borden kunnen snel beschadigd raken tijdens verhitting.

Het is handig om het eten tijdens het verwarmen af te dekken.

Verhit borden niet boven de 200 graden Celcius om eventuele problemen te voorkomen. Hiernaast kan ook een plotselinge wisselwerking tussen warm en koud problemen opleveren.

Hiermee bedoelen we dat je een opgewarmd bord niet direct op een steenkoude ondergrond moet zetten. Dit kan plotselinge barsten opleveren. Leg er bijvoorbeeld even een theedoek of placemat onder.

Andersom is het dus ook verstandig om rekening te houden met temperatuursverschillen. Het is vooral de spontane overgang in temperatuur dat een bord zal doen barsten.

Een bord voorverwarmen in de oven voorkomt schade.

Zeker wanneer je een warme maaltijd wil nuttigen. Let natuurlijk wel even op dat je na het warmen je vingers niet verbrand. Even voorzichtig vastpakken met een ovenhandschoen of theedoek, wanneer je het bord opgewarmd hebt.

 

Hoe lang kan een bord in de oven?

Het maakt niet uit hoe lang je een bord in de oven doet. Het is vaak verstandiger om een bord langzaam op te warmen, zodat het niet zal barsten in een oven. Verhitting over langere tijd zal borden geen schade toe doen.

Heb je dus een maaltijd die 15 of 20 minuten verhit moet worden, dan is het geen probleem om een (standaard) keramieken bord hiervoor te gebruiken.

Let wel op dat je niet met zeer hoge temperaturen gaat werken. Blijf bij maximaal 220 graden Celcius (dit is overigens ook beter voor de maaltijd zelf, het voorkomt uitdroging).

Tip: Wil je langer een bord op hoge temperaturen warmen? Gebruik wat bakfolie of aluminiumfolie ter bescherming.

 

Kan een bord in de magnetron?

Niet alle borden zijn geschikt voor gebruik in de magnetron. De microgolf gebruikt een ander type verhitting (microgolfstraling), waardoor het makkelijker schade aan borden kan aanrichten. Heeft een bord geen magnetron-logo onderop geprint, dan is het veelal beter om deze niet in de magnetron te plaatsen.

Dit houd natuurlijk niet in dat alle borden zonder zo’n logo kapot zullen gaan in de magnetron. Maar neutrale keramieken borden op een hoge microgolfstand gebruiken kan gemakkelijk schade berokkenen aan het apparaat.

Ook het afdekken van magnetrongerechten met een neutraal bord kan problemen opleveren. Deze kan tijdens het verhitten vrij letterlijk van het gerecht af ‘knallen’. Hierbij kan het bord stuk gaan of schade toebrengen aan de binnenzijde van de magnetron.

Mocht je nu een combinatie oven-magnetron hebben, dan is het natuurlijk wel nog altijd mogelijk om de ovenstand te gebruiken. Hier gelden de principes zoals hierboven beschreven voor de verschillende typen ovenstanden.