Kaas invriezen, kan dat eigenlijk wel? Het oer-Hollandse melkproduct langer bewaren in een bevroren omgeving is goed mogelijk. Let alleen wel op dat de kwaliteit van het product een klein beetje achteruit zal gaan door het invriezen.
Bevroren kaas blijft veilig om te consumeren, maar kan mogelijk van textuur veranderen. Ook heeft ontdooide kaas de neiging om te verkruimelen.
Om deze redenen is het verstandig alleen blokken kaas of hele kazen in te vriezen, en liever geen plakken of hapklare blokjes. Voordat je kaas invriest, is het belangrijk om goed op te letten of de houdbaarheidsdatum niet verstreken is. Na het ontdooien is deze bewaartijd natuurlijk niet meer relevant, omdat het bederf proces door het invriezen wordt gestopt.
Bewaartermijn van verschillende typen kaas
Gelukkig is het niet altijd nodig om kazen in te vriezen, omdat de bewaartijd relatief lang is. Dit is vooral het geval bij de ‘gewone’ Hollandse kazen met een harde consistentie (zoals Gouda). Zachtere kazen (zoals brie) kunnen aanzienlijk minder lang bewaard worden in de koelkast.
Buiten de vriezer (maar wel in de koelkast) is de geschatte bewaartermijn als volgt:
- Harde kaas (ongeopend): zo’n 2-4 maanden houdbaar
- Harde kaas (geopend): tot 6 weken houdbaar
- Zachte kaas (ongeopend): tot 3 weken te bewaren
- Zachte kaas (geopend): zo snel mogelijk consumeren
Voor zowel hardere als zachtere kazen is het mogelijk om 2 maanden extra bewaartijd op te tellen bij bovenstaande waarden, wanneer deze worden ingevroren.